Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Σελίδες ιστορίας


ο νέος ΥΠΠΟ
ή
ξέρω τι έκανες χθες το βράδυ

Χθες βράδυ το Google πήρε φωτιά. Όλα τα αγοράκια και τα κοριτσάκια της ελληνικής αρχαιολογίας γκουγκλάριζαν ασύστολα κι εναγωνίως το όνομα του νέου υπουργού... Ο Παύλος Γερουλάνος, με όνομα, παράστημα κι εμφάνιση που παραπέμπει σε ρόλο του Χορν τη δεκαετία του '50 (σαν να έτριξε κάτι;), τους κάνει να αναρωτιούνται. Προς το παρόν κρατώ την γνωστή α-λα-Canning εφεκτική στάση για το έργο που θα μπορέσει να παράξει, αρνούμαι να σχηματίσω γνώμη από τα επιπόλαια που ακούω, και προτιμώ να μείνω στην δική μου επιπόλαιη πρώτη εντύπωση ότι ο νέος υπουργός είναι εξαιρετικά ευειδής νέος.



Ασυνήθιστες επιλογές
ή
πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός;
Οι εκλογές ήρθαν κι έφυγαν κι άφησαν πίσω τους ένα κλίμα ευφορίας. Δεν πειράζει, ας είναι πλαστό, χρειάζεται να πάρουμε μιά ανάσα πριν επιδοθούμε ολόψυχα στην κριτική των άλλων. Πιό πολύ απ'όλα απορώ με τον εαυτό μου που δεν έχω ακόμη συνηθίσει αυτό που προφανώς έχουν συνηθίσει οι πολλοί: την ισχυρή παρουσία ενός ακροδεξιού κόμματος μέσα στη Βουλή. Ένα κόμμα που ψηφίζεται από ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών μόλις μιά γενιά μετά την δικτατορία.



Μια απρόσμενη συνάντηση
ή
μικρό τεστ ιστορίας

Το 1990 η ελληνική κρατική τηλεόραση γυρίζει μιά σειρά επιμορφωτικών ντοκυμαντέρ, με τίτλο Μόδα και Πολιτισμός στον Εικοστό Αιώνα.
Το πλέον ενδιαφέρον επεισόδιο της σειράς, περισσότερο βεβαίως για όλους εμάς που επιβιώσαμε την δεκαετία του '80, έχει το ντοκυμαντέρ Δεκαετία του '80 Από τη Μόδα στην Κατανάλωση. Οι συντελεστές εκμεταλλεύονται ορθώς την ιστορική ευκαιρία να αποτυπώσουν στοιχεία της δεκαετίας του '80 πού μόλις έχει τελειώσει (ή τουλάχιστον έτσι φαινόταν) και έτσι το επεισόδιο καταγράφει εξαιρετικά πειστικά την εποχή και τις αναζητήσεις της.
Αν έχετε λίγο χρόνο, ρίξτε του μιά ματιά εδώ. Στους τίτλους της αρχής, οι παρατηρητικοί θα έχουν και μιά απρόσμενη συνάντηση. Έχω περιέργεια να δω πόσοι από σας είναι καλοί στην σύγχρονη ελληνική ιστορία -δείτε το λοιπόν και σαν μίνι-τεστ.


Η εικονογράφηση του σημερινού ποστ είναι από το βιβλίο του Ernst Haeckel, Kunstformen der Natur. Το copyright του βιβλίου έληξε και οι πίνακες είναι πλέον διαθέσιμοι από το Wikipedia Commons.




10 σχόλια:

enteka είπε...

(μπράβο το μακιγιάζ?!)

πολύ ωραία σχόλια - και οι εικόνες...

:)

Ιφιμέδεια είπε...

@Έντεκα:

bingo!

:))

I.I είπε...

πετάνε τα αυτιά του έχω να πω εγώ...

DonnaBella είπε...

teleies eikones.
ontws eueidhs o neos, alla emeis oi dyo xlwmo na tsakwthoume gia gkomeno. (o horn maresei klaseis perissotero!)
feeeeugw! xx!

Elva είπε...

Kαλησπερα Ιφι μας

Το καταλαβαινω 'τα κοριτσάκια της ελληνικής αρχαιολογίας να γκουγκλάριζαν ασύστολα κι εναγωνίως το όνομα του νέου υπουργού', αλλα τα...αγοράκια, προς τι τετοια περιεργεια; ;)

Και εγω το ιδιο σκεφτομαι, πολλες φορες, πως γινεται να ψηφιζει τοσος κοσμος στην Ελλαδα ενα τετοιο ξενοφοβικο κόμμα και ολα αυτα μόλις μιά γενιά μετά την δικτατορία; ;(

μ είπε...

Ο κόσμος ξεχνάει πολύ γρήγορα τι έγινε τις προηγούμενες δεκαετίες ειδικά όταν (α) δεν τις έζησε και (β) έχει πολλά άλλα προβλήματα να ασχοληθεί. Δυστυχώς, δυστυχώς.
Ζούμε στην εποχή του fast forward ως γνωστόν...

Ιφιμέδεια είπε...

@Ι.Ι:

Ναι, καλά, τα αυτιά μας πειράξανε!

Ιφιμέδεια είπε...

@DonnaBella

Καλέ σιγά μην τσακωθούμε. Φάτε μάτια ψάρια, κι έχει πολύ φαί για όλες!
(αίσχος έχω γίνει, ε;)

Ιφιμέδεια είπε...

Έλβα μου καλή,

όλα τα παιδάκια της αρχαιολογίας αναρωτιούνται τι'ειν'τούτο που τους έλαχε. (όσο για τα γούστα που έχουν τα αγοράκια της αρχαιολογίας, τα περισσότερα δηλαδή, άσε μην ρωτάς).

Δεν καταπίνεται με τίποτα το Λαος...

Ιφιμέδεια είπε...

@Μάνος:

Με φοβίζει αυτό το πράγμα. Όχι γιατί πιστεύω ότι μπορεί ποτέ να επανέλθει η δικτατορία, αλλά γιατί είναι ενδεικτικό νοοτροπίας, ξενοφοβίας, ρατσισμού και μίσους. "Η Ελλάδα στους Έλληνες" και άλλες τρίχες...